Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen

Om het wat makkelijker te maken hebben we hieronder de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet. Klik op een vraag om het antwoord te openen.

Staat je vraag er niet tussen? Bel of mail ons dan en we helpen je graag!

1. Online behandeling, kan dat wel als je de psycholoog en de client elkaar niet 'in levende lijve' zien'?

 

 

 

 

 

 

 

 

Lange tijd is gedacht dat de therapeut de cliënt in het echt moest zien om tot een goede diagnose en behandeling te komen. Hierin zijn al enkele jaren geleden nieuwe inzichten gekomen. Face-to-face contact via een beeldscherm is gebleken net zo effectief te zijn. Bijkomstig voordeel bij GGZ Wijzer: zelf je tijdsstip (eventueel zelfs ‘s avonds of in het weekeinde) kunnen kiezen, maakt het mogelijk dat je op het moment, waarop het jou uitkomt, in je eigen omgeving dieper op vragen in kan gaan. Ook hoef je jezelf geen zorgen te maken dat je na het gesprek nog op de fiets, in het openbaar vervoer of in de auto moet stappen. GGZWijzer verzorgt uitsluitend online behandelingen. Je kunt daarvoor je laptop, desktop, tablet of smartphone gebruiken.  Speciale software is niet nodig. Online behandelen biedt veel voordelen zoals geen reistijden; je ondergaat jouw behandeling in eigen vertrouwde omgeving.

Online diagnose en behandeling / E-health wordt ook ondersteund door Nederlandse Zorg autoriteit (NZa)

 

2. Voor welke behandelingen kan je terecht bij GGZ Wijzer?

 

GGZ Wijzer richt zich op het behandelen van depressies/ depressieve-stemmingsstoornissen, angststoornissen en paniekaanvallen.

 

 

 

 

 

3. Welke psychische aandoeningen/klachten worden behandeld door GGZ Wijzer?

 

 

 

 

 

GGZ Wijzer richt zich m.b.t. verzekerde zorg op  mensen met depressies (ook wel depressieve stemmingsstoornissen genoemd) en mensen met angststoornissen. Het komt overigens vaak voor dat mensen die last hebben van een depressie ook last hebben van angststoornissen. Depressies en angststoornissen zijn de meest voorkomende aandoeningen binnen de GGZ. Om deze indicaties te kunnen behandelen moet een instelling Specialistische GGZ behandelingen kunnen aanbieden en dat is het geval bij GGZ Wijzer. Daarom kunnen wij je goed en snel helpen als je last hebt van depressies en/of angststoornissen.

 

 

 

4. Is het beeldbellen wel veilig? Hoe zit dat met de privacy?

 

 

 

Wij maken gebruik van Webcamconsult zodat het beeldbellen beveiligd is. Je krijgt van ons hiervoor een code nadat je bent aangemeld.

 

 

 

5. Hoe krijg ik als verwijzer terugkoppeling?

 

 

Zowel de cliënt als de verwijzer krijgen van ons na afronding van de behandeling een eindrapportage. Bij aanvang van de behandeling wordt aan jou gevraagd hiervoor toestemming te geven.

 

 

 

6. Valt de behandeling onder verzekerde zorg?

 

 

Ja, de behandeling door GGZ Wijzer is gewoon verzekerde zorg.
GGZ Wijzer is een door het Ministerie van VWS erkende gespecialiseerde GGZ instelling. AGB code 2221101. De diagnose, de daaropvolgende behandeling en de rapportage wordt volledig gedaan binnen de richtlijnen van VWS en de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa). Daardoor valt de behandeling binnen de dekking van de basispolis ziektekostenverzekering. Het maakt dus niet uit bij welke verzekeraar je bent verzekerd.

Online behandelingen groeien enorm in de belangstelling, wat mede veroorzaakt is door de COVID-19 crisis (‘Coronavirus crisis’). Ziektekostenverzekeraars vinden het heel moeilijk om zeer snel groeiende zorginstellingen een contract aan te beiden, zonder een plafond in te bouwen, dus een maximaal aantal te behandelen cliënten vast te stellen. Daarom zal GGZ Wijzer voorlopig geen contracten sluiten met ziektekostenverzekeraars.

De Nederlandse Zorg autoriteit stelt jaarlijks de maximale prijzen vast voor behandelingen binnen de GGZ. GGZ Wijzer brengt slechts 88% van die maximale prijzen in rekening bij de cliënt. De verzekeraar betalen van niet gecontracteerde zorg ongeveer 75% van het NZa tarief. Dus de cliënt moet slecht een klein deel van de behandelkosten zelf betalen.

 

 

 

7. Hoe werkt het met de betaling van de facturen?

 

 

 

 

 

De online behandeling kost uiteraard geld. Elke ziektekostenverzekeraar vergoedt daarvan het grootste deel van de kosten (ca. 80%). Omdat jouw zorgverzekeraar echter pas aan jou uitkeert als de behandeling is afgerond, biedt GGZ Wijzer de volgende drie betalingsmogelijkheden aan:

 

1. Betalen in termijnen
Je betaalt in 3 delen de totale behandeling:

a. 1/3 bij de start van de behandeling. Je ontvangt een factuur hiervoor.
b. 1/3 op het moment dat 1/3 van de behandeling is afgerond. Je ontvangt een factuur hiervoor.
c. 1/3 op het moment dat 2/3 van de behandeling is afgerond. Je ontvangt een factuur hiervoor.

De betalingstermijn bedraagt per factuur 10 dagen.

Na afsluiting van de behandeling wordt een overzicht van de kosten opgemaakt waaruit blijkt of je eventueel nog een deel moet betalen of een deel terugontvangt (bijvoorbeeld indien u de behandeling voortijdig zou afbreken). Bij terugbetalen ontvang je een credit factuur.

 

2. Betalen per sessie
Het is ook mogelijk direct na iedere sessie te betalen. Hiervoor stuurt GGZ Wijzer een factuur met een betalingstermijn van 5 dagen. Dit heeft voor GGZ Wijzer natuurlijk meer werk en dus meer administratieve kosten. Deze additionele kosten zijn 5% van de factuurwaarde, maar worden momenteel jou NIET in rekening gebracht!

 

Een betalingsregeling treffen
Soms komt direct, of in termijnen betalen even niet uit. Daar hebben we ook een oplossing voor: het afsluiten van een persoonlijke lening via onze samenwerkingspartner I-Finance.

Vervolgens betaalt u in drie termijnen, zoals staat beschreven bij optie 1.

Je betaalt natuurlijk wel rente en aflossingen aan I-Finance. De leningsaanvraag wordt beoordeeld door I-Finance. Kijk voor het actuele rentepercentage op de site van I-Finance.

 

 

 

 

 

8. Heeft een cliënt speciale software nodig op zijn computer?

 

 

 

 

 

 

 

 

Nee, je hebt geen speciale software nodig. En je hoeft ook geen software te downloaden. Het enige dat je nodig hebt is een email adres.
Na aanmelding krijg je een link toegestuurd waarmee je terecht komt in de ‘omgeving’ van Embloom, waar een vragenlijst kan worden ingevuld. Deze vragenlijst helpt je om tot een 1e diagnose te komen. Daarna krijg je een link en een code om in te loggen bij Webcamconsult, een beveiligde beeldbellen omgeving. Je kan vanaf 30 minuten voorafgaand aan de afspraak inloggen en je komt dan in de virtuele wachtkamer. De behandelende psycholoog kan je dan binnen laten komen in de ‘virtuele spreekkamer’. Je kan gebruik maken van een desktop, een laptop of een tablet. Ook met een goede smartphone kan je zonder meer inloggen.

 

 

 

9. Zijn de behandelaren psychologen?

 

 

Alle therapeuten bij GGZ Wijzer zijn psychologen. Je hebt tijdens de behandeling contact met de behandelende psycholoog en met de regiebehandelaar. Volgens de richtlijnen van het Ministerie VWS en de Nederlandse Zorg autoriteit (NZa) is de regiebehandelaar een GZ-psycholoog, Psychotherapeut, Klinisch Psycholoog of Psychiater. De regiebehandelaar bepaalt de diagnose conform de DSM-5 indeling, heeft tijdens de behandeling regelmatig contact met jou en de psycholoog en is betrokken bij de afsluiting van de behandeling en maakt de eindrapportage en terugkoppeling naar de verwijzer.

 

 

10. EMDR behandeling : Wat betekent dat?

 

 

 

EMDR is een behandelmethodiek die in Nederland als 1e keuze therapie geldt bij trauma’s en angsttoornissen.  Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident. EMDR werd meer dan 25 jaar geleden voor het eerst beschreven door de Amerikaans psychologe Francine Shapiro. In de jaren daarna werd deze procedure verder uitgewerkt en ontwikkeld tot een volwaardige en effectieve therapeutische methode. (zie ook https://www.emdr.nl/wat-is-emdr/) GGZ Wijzer heeft zeer speciale en professionele software ter beschikking om tijdens een online behandeling EMDR te kunnen toepassen. Deze manier van EMDR gebruiken is zeer succesvol gebleken.

 

 

 

11. Moet een cliënt in Nederland wonen?

 

 

Het maakt niet uit waar je woont. Je kan dus ook in het buitenland wonen. Er wonen heel veel Nederlanders in het buitenland die zorg nodig hebben. Ook wanneer jij in een andere ‘tijdszone’ woont is behandeling bij GGZ Wijzer geen enkel probleem. Indien je geen Nederlands spreekt, maar wel Engels gaan we kijken of een Engelstalige behandelaar beschikbaar is.

 

 

 

12. Is een verwijzing/verwijsbrief van een huisarts of psychiater nodig.

 

 

Je kan je ook aanmelden voor een behandeling zonder een verwijzing van een huisarts of psychiater. Echter, GGZ Wijzer beveelt het aan dat een cliënt wel eerst contact zoekt met een huisarts, want ook na de behandeling is het van belang dat de huisarts jou verder begeleidt. Een verwijsbrief is belangrijk als je de kosten wilt declareren bij de ziektekostenverzekeraar. De ziektekostenverzekeraar vergoedt alleen de kosten als de verwijsbrief van een huisarts of psychiater is gedateerd VOORDAT de diagnose en behandeling is gestart. Daar moet je dus wel rekening mee houden. Voor burn-out/burn-out klachten heb je geen verwijsbrief nodig. Ziektekostenverzekeraars vergoeden de kosten voor een burn-out behandeling niet. De kosten voor een burn-out behandeling worden meestal wel vergoed door de werkgever. Je moet dat vooraf met de werkgever overleggen. GGZ Wijzer kan, als je dat wenst, vooraf met de werkgever contact opnemen om uitleg over de behandeling te geven.

 

 

 

13. Ik heb helemaal geen ervaring met computers/beeldbellen, wat nu?

 

 

Het is geen enkel probleem als je weinig ervaring met computers hebt, of met beeldbellen. Het enige dat je nodig hebt is een email adres. Je krijgt van ons een link toegestuurd. Als je daarop klikt kom je terecht bij een automatische vragenlijst. Vervolgens krijg je ook een link toegestuurd waarmee je vanaf een half uur voor de eerste afspraak kunt inloggen bij Webcamconsult. Alles gaat daarna automatisch.

 

 

14. Wie krijgt mijn gegevens te zien?

 

 

In principe krijgen zowel jij als jouw huisarts (als verwijzer) het rapport waarin de diagnose én het resultaat van de behandeling is beschreven.  Dat nemen wij met jou en je huisarts door. In onze behandelovereenkomst vragen wij jou al om toestemming om dat  te mogen doen. Tenzij  je zelf actief aangeeft de toestemming terug te trekken, krijgt de huisarts dus ook de informatie. Dit zal via beveiligde mail gebeuren.

 

 

15. Hoe zit het als ik meerdere soorten klachten / psychische aandoeningen heb?

 

 

Als jij ook andere aandoeningen hebt zoals autisme, verslavingsstoornis, dwangneurose, burn-out of een andere aandoening, dan is een online behandeling voor depressie, angststoornis of paniekaanvallen meestal heel goed mogelijk. Het beste kan je een gratis en vrijblijvend informatief gesprek aanvragen via de telefoon 088-2015500 of via email info@ggzwijzer.eu

 

16. Mijn klachten zijn heel ernstig! Kan ik wel geholpen worden?

 

Mijn depressie- of angstklachten zijn ernstig! Gaat het wel over?

Dit is een veel gestelde vraag! Inderdaad, veel cliënten geven aan dat zij hun klachten als zeer ernstig en belemmerend ervaren. Bijna niets lukt meer en alles ziet er somber en slecht uit…! Dat is een heel normaal beeld. Gelukkig zijn de behandelingen  bewezen succesvol en meer dan 90% van mensen met depressies en angstklachten ervaren snel verlichting van hun klachten. Circa 70-80% wordt zelfs weer helemaal klachtenvrij en bij 20-40% worden de klachten zodanig gering, dat zij er goed mee kunnen omgaan. Bij GGZ Wijzer wordt er de nadruk op gelegd om in eerste instantie de ernst van de klachten snel af te laten nemen, de “pijn” weg te halen. Je hebt dan snel het gevoel weer gewoon mee te kunnen doen in de maatschappij, een gewoon leven te kunnen leiden. EMDR (zie www.emdr.nl) kan daar een uitstekend hulpmiddel bij zijn. Daarnaast gaan we, daar waar mogelijk, 2 sessies per week inplannen om zo snel mogelijk tot resultaten te komen.